NEWS AND ANNOUNCEMENTS

12.02.2024

Invitation for ELTAM MK Annual Assembly

Dear members,
We would like to invite you to the ELTAM MK Annual Assembly which will be held at Primary School Lazo Angelovski, Aerodrom, Skopje on March 2, 2024 at 11.00 am. 

You can find all the details in the document below.

29.01.2024

Invitations to ELTAM MK competitions are sent

Dear teachers,

We would like to inform you that we have already e-mailed the Invitations for ELTAM MK competitions to all primary and secondary schools in the country. If you haven’t received yours, please check the Spam folder with your school administration or write to primarycompetitions@eltam.org.mk for primary schools, or secondaryschoolcompetitions@eltam.org.mk for secondary schools.

Competitions are scheduled as below:

Local competitions -16.03. 2024
Regional competitions - 13.04. 2024
State competitions - 11.05.2024

In case you have questions regarding the payment of the registration fee, feel free to write to: treasurer@eltam.org.mk .

We look forward to seeing you all on 16th March 2024!

15.01.2024

Повик за наставниците и професорите по англиски јазик од државните основни и средни училишта во РС Македонија

Приклучете се во Македонската менторска мрежа (МММ) и развивајте се како училишен ментор!

Што е Македонската менторска мрежа (МММ)? - МММ е неформално име за група од 10-ина училишни ментори, т.е. наставници по англиски јазик од основното или од средното образование. Тие се обучени да работат со студенти од наставната насока на Катедрата за англиски јазик и книжевност при Филолошкиот факултет „Блаже Конески“ во Скопје, во смисла на тоа да им помогнат на студентите да ги направат првите чекори во наставата во училиште и да почнат да се развиваат како наставници. Некои од менторите во своите училишта активно менторираат колеги-почетници. Некои и формално ја имаат титулата наставник-ментор.

За каков проект се работи? - Идејата е МММ формално да прерасне во посебна група (Special Interest Group) во рамки на Асоцијацијата на наставници по англиски јазик на РС Македонија ЕЛТАМ МК. Оваа група е замислена како форум за професионален развој на менторите преку размена на локална стручност и развој на соодветни менторски вештини. На овој начин би се дал друштвен карактер на менторирањето како возбудлива форма на професионален развој за наставниците. Групата би служела и како моќен избор за мотивација за наставниците и за унапредување на професијата. За оваа цел, ЕЛТАМ МК доби мал грант за 2024 година од британскиот фонд Хорнби: https://www.hornby-trust.org.uk/ 

Од што се состои проектот? - Во рамки на проектот, предвидени се четири средби на групата МММ во 2024 година со времетраење од 4-5 часа, и тоа еднаш на два месеци: во февруари, април, јуни и август (термините ќе бидат договорени со групата). Средбите ќе ги води Елена Ончевска Агер и нивната намена е наставниците да дознаат за современите пристапи во менторирањето и да ги развиваат своите менторски вештини. Помеѓу средбите, наставниците ќе продолжат да менторираат (студенти и/или колеги), а секоја идна средби ќе служи за размена на менторските искуства и (до)развивање на менторските вештини на наставниците. На последната средба учесниците ќе презентираат аспекти од нивните менторски искуства на проектот и ќе бидат поканети да придонесат кон печатена проектна публикација, со резимеа од нивните презентации.

Кој сѐ може да се пријави за учество во проектот?

Сите наставници по англиски јазик од државните основни и средни училишта во РС Македонија со минимум наставно искуство од 2 години.

Што добивате од учеството во проектот?

Индивидуално годишно членство во ЕЛТАММК за 2024 година

Покриени патни трошоци за присуство на средбите

Оброк и пијалаци на средбите

Примероци од проектната публикација

Потврда за учество во проект

Професионален развој

Нови професионални пријателства и вмрежувања

Подобрена мотивација за работа.

Како да се пријавите?

Пополнете го овој кус формулар (5-10 минути) најдоцна до 26-ти јануари 2024 (петок): https://forms.gle/yV3pciFoMRQt4oKt7 

Доколку имате какви било прашања, слободно обратете се на elena.oncevska@flf.ukim.edu.mk 

05.01.2024

Open call for local coordinators

Dear teachers, ELTAM MK is looking for local coordinators to join our team of dedicated volunteers for the regions of Kochani, Shtip, Bitola and Skopje. If you are interested and would like to apply, you can find more information below.

03.01.2024

Call for applications for IATEFL scholarships

Dear teachers,

We would like to share with you the information about the call for applications for IATEFL scholarships. The British Council will be fully sponsoring up to two English language teachers to attend IATEFL annual conference in Brighton, April 2024. 

More information about the conference can be found at Join us for the IATEFL International Conference | iatefl.org

 

Interested teachers should fill out the scholarship application form available at https://forms.office.com/e/L3vyfEB5Ct?origin=lprLink

 

The application process should not take more than 30 minutes. The scholarship application deadline is January 5, 2024.

Upon receiving the scholarship, the selected participants will need to apply for IATEFL conference. The British Council staff will provide necessary support during this process.

The British Council will cover the following expenses for the selected participants:

 • Conference registration fee
 • Visa application fee
 • Return plane ticket
 • Return train ticket London-Brighton-London
 • Accommodation with breakfast

The selected participants will be announced no later than January 10, 2024. Only selected participants will be contacted.

Upon returning from the conference, the selected participants will be required to deliver a webinar on a topic covered within the conference program. Details to be agreed with the British Council.

22.09.2023

OPEN CALL FOR TEST MAKERS

ELTAM MK would like to invite English teachers who are highly motivated and have experience in test making to take part in the preparations for the English language competitions as test makers for primary and secondary schools for the academic 2023/24.

For more details read the document below.

25.04.2023

Free webinar - “Teaching English to Young Learners: How Theory Can Inform Pedagogical Choices”

Dear teachers,

ELTAM MK and UACS would like to invite you to our first joint professional development event “Teaching English to Young Learners: How Theory Can Inform Pedagogical Choices”.

Date: 3rd May, 2023

Time:

Morning session: 10.00 - 11.30

Afternoon session 17.00 – 18.30

To register, please fill in this form:

https://bit.ly/3V1Qw8s

Registration deadline: 2nd May, 2023, 3 p.m..

__________________________

Teaching English to Young Learners: How Theory can Inform Pedagogical Choices

This free webinar will focus on the theory of how children learn a second language and how we as teachers can apply this knowledge to inform our pedagogical choices and create developmentally appropriate activities for young learners. The age factor is especially determinative when pedagogical decisions about presentation and practice of grammar and lexis need to be made, so in the second part of the webinar we will co-explore and co-create effective and engaging activities optimal for incidental learning.

20.03.2023

THE RESULTS ARE HERE!

Dear students and teachers,
The results from the ELTAM MK Local competitions for primary and secondary schools have been published on our website, on the competitions page.
Congratulations to everyone and see you at the Regionals on 8th April!
Keep practising! 

21.02.2023

ELTAM MK COMPETITIONS ARE NEAR

Dear teachers,

We would like to remind you that the registration for ELTAM MK competitions is on. It ends on 28th February 2023, so please do not miss the deadline.

The dates for this year’s competitions are as follows:

Local competitions -18.3. 2023
Regional competitions - 8.4. 2023
State competitions - 6.5.2023

You can find the hosting schools and the responsible local coordinators and teachers for the local competitions in the document below. Feel free to write to them if you have any questions.

In case you have more general questions, please write to the following e-mails:

treasurer@eltam.org.mk for questions regarding the payment of the registration fee.

primarycompetitions@eltam.org.mk for general questions regarding the primary school competitions.

secondaryschoolcompetitions@eltam.org.mk for general questions regarding the secondary school competitions.

We look forward to seeing you all on 18th March 2023!

15.02.2023

PRELIM 3 Project

Dear teachers,

ELTAM MK has partnered with Inlingua Cheltenham, a UK institute, in PRELIM 3 Project which is a partnership between the British Council, English UK and IATEFL, and managed by the Norwich Institute for Language Education (NILE).

The focus of PRELIM 3 project is development and dissemination of teacher support resources, designed specifically for the classrooms in Republic of N. Macedonia (especially state schools). We believe that PRELIM 3 project products will be extremely beneficial for teachers and students in our country in the current situation when teaching resources (and particularly textbooks in the state schools) are scarce.

Below is an initial survey in which you can answer questions that would describe your teaching context, your needs and your interest to participate in this project by piloting the resources in your classroom. We strongly recommend that you take part in this survey as it may be of great benefit for you and your students.

⬇️

https://www.surveymonkey.co.uk/r/prelim3
 

05.02.2023

OPEN CALL FOR LOCAL COORDINATORS

ELTAM MK is looking for local coordinators to join our team of dedicated volunteers for the regions of Kochani, Kavadarci, Shtip, Bitola and Skopje. If you are interested and would like to apply, you can find more information below.

05.02.2023

ELTAM MK ELECTIONS

Dear members,

We would like to inform you that we are now accepting nominations for a vacancy in the Executive Board

 • a Publications Coordinator
   

If you are interested and would like to apply, you can find more information below.

05.02.2023

Invitation for ELTAM MK Annual Assembly

Dear members,
We would like to invite  you to the ELTAM MK Annual Assembly which will be held at Primary School Lazo Angelovski, Aerodrom, Skopje on March 4, 2023 at 11.00 am. 

You can find all the details in the document below.

01.12.2022

ELTAM MK ELECTIONS

Dear members,

We would like to announce that we are now accepting nominations for the following vacant position in the Executive Board

 • a General Secretary
 • a National Coordinator for Primary School Competitions
 • a Publications coordinator

If you are interested and would like to apply, you can find more information below.

30.11.2022

OPEN CALL FOR TEST MAKERS

We are looking for test makers for all levels of our competitions for primary and secondary schools for 2022/2023 school year! Contribute your expertise and knowledge!
 

For more details read the document below.

Page 1 of 3, showing 15 record(s) out of 37 total

Eltam MK Sponsors